Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar

Om västgötaspetsen

Västgötaspetsen är en av våra svenska nationalraser, med ett kynologiskt arv från många tidigare generationer. Man har i gravar från vikingatiden hittat skelett som påminner väldigt mycket om dagens västgötar.  Den är den enda boskapsvallande nordliga spetsen och även om västgötaspetsen idag sällan används till sina ursprungliga uppgifter som vallande gårdshund så finns fortfarande anlagen kvar hos många. Den är en genuin boskapsvallare och en s k kroppsvallare. Den arbetar genom att med skall och nafsningar i bakhasorna fösa djuren i önskad riktning. Dessa anlag kan man idag märka genom att valpar ofta har väldigt stort intresse för fötter, och gärna vill nafsa sina människor i hasorna. Det brukar växa bort inom några månander.

De nordliga spetsarna kom med de första människorna till Norden när inlandsisen började smälta för ca 14000 – 16000 år sedan. Människorna invandrade både söderifrån och norrifrån. I början var alla jägare och samlare, men de som kom söderifrån blev så småningom jordbrukare, och de som kom norrifrån levde på jakt och fiske och så småningom renskötsel. Västgötaspetsen är enligt DNA-studier mest släkt med de nordiska gårds- och vallspetsarna som förmodligen kom med människorna söderifrån. Spetsarna som kom norrifrån är huvudsakligen jaktspetsar.

Många nutida hundraser som idag anses vara renrasiga har skapats genom att någon blandat redan befintliga raser och efter ett antal generationer har det sedan ansetts vara en rasren hund. Sådana raser är t ex Dobermann, Eurasier, Bostonterrier, Leonberger, Miniatyrbullterrier och många fler.
Västgötaspetsen däremot fanns på gårdarna runt om i Västergötland och Halland och gjorde sitt jobb redan långt innan rasen hade ett namn och blev stambokförd.
Men att det förekommit inblandning även i de tidiga vallhundarna visar sig genom att det Ibland kan dyka upp egenskaper som t ex långhåriga västgötaspetsar, samt hundar av icke godkänd färger samt hundar med blå ögon.

Vall- och gårdshundarna bodde ofta i ladugården och hade stor frihet. Man kan tänka sig att de gick sina inspektionsrundor och rapporterade om något inte var som det brukade. Just den där kollen ser man ofta även hos dagens västgötar. En soptunna som flyttats, ett blomkruka som blåst omkull eller något annat som avviker måste uppmärksammas.

Västgötaspetsen är en energisk, vaksam och robust hund i lagom storlek. Egentligen skulle man väl kunna säga att den är en stor hund, men med korta ben :). De korta benen är inte där av en slump utan för att västgöten lättare ska kunna ducka om korna sparkar bakut under vallningen.

Västgöten kräver en ägare som med humor, tålamod och positiva metoder guidar hunden i vad som är rätt och fel, för att den ska kunna formas till den följsamma, trevliga hund den är.  Den vill vara tillsammans med sina människor i vått och torrt. Den älskar att springa fritt i skog och mark och man måste vara inställd på att hitta möjligheter till det väldigt ofta. Jaktlusten är liten så med en god grundlydnad så är det för det mesta inga problem att ha den lös när det är tillåtet.

Att tänka på - västgötaspets

Om du funderar på att skaffa en västgötaspets, tänk på att...
  • --Rasen är alert, energisk och självständig.
  • --Den behöver social träning och ingå som medlem i familjen.
  • --Den har ett tydligt kroppsspråk och uttrycker ljudligt sina känslor.
  • --Rasen är ett svenskt kulturarv; en gårds-, vall- och familjehund.
  • --Den behöver daglig motion och mental aktivitet.
 Qia vallar kor
Västgötaspetsens skälltröskel är lägre än t ex labradorens, men ungefär i nivå med taxens eller vissa av terrierraserna. Skällandet kan stävjas genom träning, men om man vill ha en helt tyst hund så bör man nog välja en annan ras.
Den uttrycker ljudligt sina känslor på olika sätt och har ett tydligt kroppsspråk.
Det kräver lite mer av hundägare som bor i lägenhet och i stan än om man bor i villa på landet, kanske särskilt om man väljer en västgötaspets. Rasen är från början en boskapsvallare, en sk heeler, och en gårdshund. Idag används inte många till att valla kor, men anlagen finns ofta kvar. Funktionen som gårdshund och de egenskaper som är kopplade till det är också väldigt tydliga. En västgötaspets håller koll på allt och alla. Den talar om när det kommer någon, ofta på ett ljudligt sätt. Skäller, helt enkelt. Det är något man får jobba lite extra med för att stävja.

Det finns naturligtvis västgötar som bor i lägenhet och det fungerar oftast väldigt bra, man får bara träna valpen från början på att människor och hundar låter och rör sig t ex i trappuppgången utan att hunden ska bry sig.

Samtidigt kan det vara en fördel att bo i mer tätbebyggda trakter än som vi som bor på landet där hundarna inte träffar eller ser andra människor på flera dagar. I stan blir det en naturlig social träning varje gång man går ut. Och på samma sätt som stadsbor behöver åka ut till skogen och landet med sin hund behöver vi lantisar åka till stan och träna. Så det finns fördelar och nackdelar med allt.
Som med alla hundar så behöver en västgötaspets god omvårdnad.
  • -- Kloklippning - det är bättre att klippa lite och ofta. Helst en gång per vecka
  • -- En genomgång varje dag för att kontrollera ev fästingar eller annat. Gör det till en mysstund.
  • -- Tandborstning - En bra rutin att göra varje dag. Antingen kan man använda en "fingertutt" eller en tandborste med speciell hundtandkräm
  • -- Badning när det behövs. Vi badar våra hundar ungefär två gånger per år
  • -- Den behöver socialträning och ingå som medlem i familjen.
  • --  Den vuxna västgötaspetsen behöver daglig motion och mental aktivitet.
Västgötaspetsen är en frisk ras som lever länge. Upp emot 15 år eller mer är inte ovanligt. Hos försäkringsbolaget Svedea är rasen placerad i åldersgrupp tolv år, vilket är den högsta gruppen. Som hos alla raser (även blandraser) så förekommer det naturligtvis sjukdomar. Några får diagnosen höftledsdysplasi efter en röntgen, men väldigt få har kliniska symptom, dvs ont av det. Västgötaspetsretinopati är en diagnos som enskilda hundar kan få vid ögonlysning. Även med denna diagnos är det få som faktiskt får några problem. Det visar sig i så fall oftast som ett sämre mörkerseende och i de flesta fall dyker detta upp när hunden är lite äldre. Även andra sjukdomar finns i liten grad i rasen. Den vanligast dödsorsaken för hund är enligt Agrias statistik genom trafikolycka.

Köpa valp av oss


Börja med att skicka ett mejl till [email protected] där du berättar lite om dig själv och din familj. Hur mycket tid ni har för en hund, från valpstadiet och framåt. Om du vill ha tik eller hane, om du tänkt jobba med din hund. osv.
Jag vill gärna att du skriver dina kontaktuppgifter och både för- och efternamn. Jag svarar så snart jag kan, oftast inom ett dygn.

Vi planerar för ungefär en kull per år och du får gärna sätta upp dig på vår väntelista. Du förbinder dig inte för något genom att stå på denna lista.
Jag håller er uppdaterade genom mail och Facebook (https://www.facebook.com/allatiderskennel/) om när parning, ultraljud osv skett.

Vi lägger stor vikt vid att ge de små valparna en så bra start i livet som möjligt genom att de miljötränas och socialiseras. Vi förbehåller oss fri prövningsrätt då det är av största vikt att de valpar vi säljer hamnar hos rätt familj.


Vi är mycket noga med till vilka hem våra valpar flyttar, och det har hänt att vi nekat till köp hos oss.
Det är givetvis kul om man är intresserad av någon speciell typ av träning eller att utbilda hunden, men det är inget krav, det viktiga är att hunden blir en älskad familjemedlem.
Men det är ändå viktigt att hitta på roliga saker med sin hund, och alla valpar behöver gå i skola - dvs man bör gå en valpkurs även om man är en van hundägare.
Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov och att du anser att du har tid och intresse att möta detta.

En västgötaspets som blir lämnad ensam flera timmar varje dag mår inte bra och därför är vi noga med att du måste kunna ägna mycket tid till din hund. Om alla i hushållet heltidsarbetar så tror vi inte att en västgötaspets passar in riktigt.

Vi vill gärna att du höftledsröntgar din hund strax efter 1 års ålder (för tikar är det bäst om det sker mellan två löp) som ett led i att hålla rasen frisk och sund. Helst vill vi också att din hund blir vallanlagstestad vid lämplig ålder.

Vi följer SKK:s rekommendationer att kastrering av såväl hanar som tikar endast ska ske av rent veterinärmedicinska skäl.

Priset för en västgötaspetsvalp ligger kring 20 000 kronor

Vi tar ingen handpenning.

Den som köper en valp från Alla Tiders Kennel får:
  • --Ett års medlemskap i SKV Specialklubben för västgötaspets (om du inte redan är medlem)
  • --Inköpslista och goda råd inför valpens hemkomst - (skickas på mail i god tid innan hämtning)
  • --Halsband och koppel för den allra första tiden
  • --Matlista, recept och instruktioner för en hälsosam och sund kosthållning
  • --Startpaket för att kunna följa kostråden de första dagarna
  • --En pärm med plats för alla valpens papper
  • --En snuttefilt med doft av mamma
  • --Lite annat smått o gott
    Vid hämtningen är valpen registrerad hos Svenska Kennelklubben, chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktigad. (Om valpen ska flytta till ett land där avmaskning mot rävens dvärgbandmask krävs så fixar vi det). Vi är försäkrade för dolda fel.

När valparna väl är födda kontaktar vi dig men det är först när de är ca 5 veckor gamla som du får komma på ett första besök och hälsa på er blivande familjemedlem, men ni kommer med stor sannolikt inte att då veta vilken av valparna som blir er.

Vid 6-7 veckor matchar vi rätt valp till rätt ägare. Självklart får man gärna ha önskemål men det är otroligt viktigt för oss att valpen kommer till rätt familj och det är först vid 6-7 veckor som man verkligen kan se deras personligheter och egenheter.

Vid 8 veckor är valpen redo att få åka till sitt nya hem. Vi fyller tillsammans i köpeavtalet och går igenom andra viktiga saker och sedan önskar vi er alla lycka till med er nya familjemedlem. Självklart så finns jag alltid för våra valpköpare om det dyker upp frågor, funderingar eller om man bara vill prata hund.
Valparna är leveransklara tidigast vid 8 veckors ålder. Du betalar din valp vid hämtning och du får köpeavtal, registreringsbevis och övriga handlingar.

Vi skickar inte valpar någonstans utan man måste hämta hos oss, även om man bor långt bort eller i annat land.

Vi har måttot: “rätt valp till rätt familj”.
Det innebär att du som regel inte vet förrän vid ca 7 veckors ålder exakt vilken valp som blir din, då valpens personliga egenskaper inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt.
Självklart får man gärna ha önskemål, men vi som ser valparna dygnet runt under deras första veckor och noga studerar deras utveckling kan också lättare matcha rätt valp till rätt familj.

Vi döper våra kullar i bokstavsordning och enligt ett mönster med för- och efternamn i stamtavlan, exempelvis Alla Tiders Fridolf Filur. Vi har alltid svenska namn.
Du får gärna komma med förslag, och om det passar in i vårt sätt att namnsätta så kan vi välja det.
Olika anledningar kan göra att det inte är möjligt, exempelvis: - Det är för likt något som redan finns.
- Valparna är redan registrerade
- Namnet ger felaktiga associationer, enligt oss
Naturligtvis kallar du sedan din hund vad du vill som tilltalsnamn.

Boktips!

Den absolut bästa boken jag har läst om att leva med hund!
Per Jensen är professor i etologi och själv ägare till två dansk-svensk gårdshund. Han skriver med humor och värme om hur livet med hund ter sig ända från början och till slutet.

Att leva med hund

Köp boken hos Bokus >>
(Reklam för Bokus, men egentligen först och främst för boken )

Köpa Hund Podden

Jag rekommenderar dig som går i tankar om att köpa hund att lyssna på Köpa Hund Podden som SKK har tagit fram.

https://www.skk.se/sv/kopahund/att-kopa-hund/kopahundpodden/

Alla Tiders Fia Fantasia
Svedala Klara Kristall som valp