Vanliga frågor

Om västgötaspetsen

Västgötaspetsen är inte vilken hund som helst. - Den är ett svenskt kulturarv. Man har i gravar från vikingatiden hittat skelett som påminner väldigt mycket om dagens västgötaspets.
Qia vallar kor
Västgötaspetsen är den enda boskapsvallande nordliga spetsen. Idag är den först och främst en mycket uppskattad familjehund, men genom sin allsidighet passar den också mycket bra till många olika aktiviteter som exempelvis; agility, nose work, eller rallylydnad.
Västgötaspetsens skälltröskel är lägre än t ex labradorens, men ungefär i nivå med taxens eller vissa av terrierraserna. Skällandet kan stävjas genom träning, men om man vill ha en helt tyst hund så bör man nog välja en annan ras.
Som med alla hundar så behöver en västgötaspets god omvårdnad.
 • -- Kloklippning - det är bättre att klippa lite och ofta. Helst en gång per vecka
 • -- En genomgång varje dag för att kontrollera ev fästingar eller annat. Gör det till en mysstund.
 • -- Tandborstning - En bra rutin att göra varje dag. Antingen kan man använda en "fingertutt" eller en tandborste med speciell hundtandkräm
 • -- Badning när det behövs. Vi badar våra hundar ungefär två gånger per år
Västgötaspetsen är en frisk ras som lever länge. Upp emot 15 år är inte ovanligt. Hos försäkringsbolaget Svedea är rasen placerad i åldersgrupp tolv år, vilket är den högsta gruppen. Som hos alla raser (även blandraser) så förekommer det naturligtvis sjukdomar. Några får diagnosen höftledsdysplasi efter en röntgen, men väldigt få har kliniska symptom, dvs ont av det. Västgötaspetsretinopati är en diagnos som enskilda hundar kan få vid ögonlysning. Även med denna diagnos är det få som faktiskt får några problem. Det visar sig i så fall oftast som ett sämre mörkerseende och i de flesta fall dyker detta upp när hunden är lite äldre. Även andra sjukdomar finns i liten grad i rasen. Den vanligast dödsorsaken för hund är enligt Agrias statistik genom trafikolycka.

Köpa valp av oss

Vi är mycket noga med till vilka hem våra valpar flyttar, och det har hänt att vi nekat till köp hos oss. Det är givetvis kul om man är intresserad av någon speciell typ av träning eller att utbilda hunden, men det är inget krav, det viktiga är att hunden blir en älskad familjemedlem. En västgötaspets som blir lämnad ensam flera timmar varje dag mår inte bra och därför är vi noga med att du måste kunna ägna mycket tid till din hund. Om alla i hushållet heltidsarbetar så tror vi inte att en västgötaspets passar in riktigt. Vi vill gärna att du höftledsröntgar och ögonlyser din hund som ett led i att hålla rasen frisk och sund. Helst vill vi också att din hund blir vallanlagstestad vid lämplig ålder.
I år (2018) kostar en valp hos oss 15000 kronor.
Börja med att skicka ett mejl till gunnel@allatiderskennel.se där du berättar lite om dig själv och din familj. Om du vill ha tik eller hane, om du tänkt jobba med din hund osv. Jag svarar så snart jag kan, oftast inom ett dygn
Den som köper en valp från Alla Tiders Kennel får:
 • --Ett års medlemsskap i SKV Specialklubben för västgötaspets (om du inte redan är medlem)
 • --Mat för några dagar
 • --Ett häfte med skötselråd och tips
 • --En snuttefilt med doft av mamma
 • --Lite annat smått o gott
  Vid hämtningen är valpen registrerad hos Svenska Kennelklubben, chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktigad. Vi är försäkrade i Svedea för dolda fel. Den gäller i 3 år.
Alla Tiders Fia Fantasia
Svedala Klara Kristall som valp