Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar

Om västgötaspetsen

Västgötaspetsen är inte vilken hund som helst. - Den är ett svenskt kulturarv. Man har i gravar från vikingatiden hittat skelett som påminner väldigt mycket om dagens västgötaspets. Qia vallar kor Västgötaspetsen är den enda boskapsvallande nordliga spetsen. Idag är den först och främst en mycket uppskattad familjehund, men genom sin allsidighet passar den också mycket bra till många olika aktiviteter som exempelvis; agility, nose work, eller rallylydnad.

Att tänka på - västgötaspets

Om du funderar på att skaffa en västgötaspets, tänk på att...
 • Rasen är alert, energisk och självständig.
 • Den behöver social träning och ingå som medlem i familjen.
 • Den har ett tydligt kroppsspråk och uttrycker ljudligt sina känslor.
 • Rasen är ett svenskt kulturarv; en gårds-, vall- och familjehund.
 • Den behöver daglig motion och mental aktivitet.
 
Västgötaspetsens skälltröskel är lägre än t ex labradorens, men ungefär i nivå med taxens eller vissa av terrierraserna. Skällandet kan stävjas genom träning, men om man vill ha en helt tyst hund så bör man nog välja en annan ras. Den uttrycker ljudligt sina känslor på olika sätt och har ett tydligt kroppsspråk.
Som med alla hundar så behöver en västgötaspets god omvårdnad.
 • -- Kloklippning - det är bättre att klippa lite och ofta. Helst en gång per vecka
 • -- En genomgång varje dag för att kontrollera ev fästingar eller annat. Gör det till en mysstund.
 • -- Tandborstning - En bra rutin att göra varje dag. Antingen kan man använda en "fingertutt" eller en tandborste med speciell hundtandkräm
 • -- Badning när det behövs. Vi badar våra hundar ungefär två gånger per år
 • -- Den behöver socialträning och ingå som medlem i familjen.
 • --  Den vuxna västgötaspetsen behöver daglig motion och mental aktivitet.
Västgötaspetsen är en frisk ras som lever länge. Upp emot 15 år är inte ovanligt. Hos försäkringsbolaget Svedea är rasen placerad i åldersgrupp tolv år, vilket är den högsta gruppen. Som hos alla raser (även blandraser) så förekommer det naturligtvis sjukdomar. Några får diagnosen höftledsdysplasi efter en röntgen, men väldigt få har kliniska symptom, dvs ont av det. Västgötaspetsretinopati är en diagnos som enskilda hundar kan få vid ögonlysning. Även med denna diagnos är det få som faktiskt får några problem. Det visar sig i så fall oftast som ett sämre mörkerseende och i de flesta fall dyker detta upp när hunden är lite äldre. Även andra sjukdomar finns i liten grad i rasen. Den vanligast dödsorsaken för hund är enligt Agrias statistik genom trafikolycka.

Köpa valp av oss


Börja med att skicka ett mejl till [email protected] där du berättar lite om dig själv och din familj. Hur mycket tid ni har för en hund, från valpstadiet och framåt. Om du vill ha tik eller hane, om du tänkt jobba med din hund. osv.
Jag svarar så snart jag kan, oftast inom ett dygn.

Vi planerar för ungefär en kull per år och du får gärna sätta upp dig på vår väntelista. Du förbinder dig inte för något genom att stå på denna lista.
Jag håller er uppdaterade genom mail och Facebook (https://www.facebook.com/allatiderskennel/) om när parning, ultraljud osv skett.

Vi lägger stor vikt vid att ge de små valparna en så bra start i livet som möjligt genom att de miljötränas och socialiseras. Vi förbehåller oss fri prövningsrätt då det är av största vikt att de valpar vi säljer hamnar hos rätt familj.


Vi är mycket noga med till vilka hem våra valpar flyttar, och det har hänt att vi nekat till köp hos oss.
Det är givetvis kul om man är intresserad av någon speciell typ av träning eller att utbilda hunden, men det är inget krav, det viktiga är att hunden blir en älskad familjemedlem.

Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov och att du anser att du har tid och intresse att möta detta.
En västgötaspets som blir lämnad ensam flera timmar varje dag mår inte bra och därför är vi noga med att du måste kunna ägna mycket tid till din hund. Om alla i hushållet heltidsarbetar så tror vi inte att en västgötaspets passar in riktigt.

Vi vill gärna att du höftledsröntgar och ögonlyser din hund som ett led i att hålla rasen frisk och sund. Helst vill vi också att din hund blir vallanlagstestad vid lämplig ålder.

Vi följer SKK:s rekommendationer att kastrering av såväl hanar som tikar endast ska ske av rent veterinärmedicinska skäl.

Valparna i kommande kull 2021, kommer att kosta 18000 kronor/valp till valpköpare i Sverige, Norge och Finland.

Vi tar ingen handpenning.

Om valpen ska flytta ett land utanför Norden där rabiesvaccination krävs och då valpen behöver stanna en längre tid hos oss (tills den är 15 veckor) så tillkommer extra tillägg. OBS! Under pågående Corona-pandemi exporterar vi inga valpar utanför Norden.
Den som köper en valp från Alla Tiders Kennel får:
 • --Ett års medlemsskap i SKV Specialklubben för västgötaspets (om du inte redan är medlem)
 • --Halsband och koppel för den allra första tiden
 • --Mat för några dagar
 • --En pärm med bland annat skötselråd och tips
 • --En snuttefilt med doft av mamma
 • --Lite annat smått o gott
  Vid hämtningen är valpen registrerad hos Svenska Kennelklubben, chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktigad. (Om valpen ska flytta till ett land där avmaskning mot rävens dvärgbandmask krävs så fixar vi det). Vi är försäkrade i Svedea för dolda fel. Den gäller i 3 år.

När valparna väl är födda kontaktar vi dig men det är först när de är ca 5 veckor gamla som du får komma på ett första besök och hälsa på er blivande familjemedlem, men ni kommer med stor sannolikt inte att då veta vilken av valparna som blir er.

Vid 6-7 veckor matchar vi rätt valp till rätt ägare. Självklart får man gärna ha önskemål men det är otroligt viktigt för oss att valpen kommer till rätt familj och det är först vid 6-7 veckor som man verkligen kan se deras personligheter och egenheter.

Vid 8 veckor är valpen redo att få åka till sitt nya hem. Vi fyller tillsammans i köpeavtalet och går igenom andra viktiga saker och sedan önskar vi er alla lycka till med er nya familjemedlem. Självklart så finns jag alltid för våra valpköpare om det dyker upp frågor, funderingar eller om man bara vill prata hund.
Valparna är leveransklara tidigast vid 8 veckors ålder. Du betalar din valp vid hämtning och du får köpeavtal, registreringsbevis och övriga handlingar.

Vi skickar inte valpar någonstans utan man måste hämta hos oss, även om man bor långt bort eller i annat land.

Vi har måttot: “rätt valp till rätt familj”.
Det innebär att du som regel inte vet förrän vid ca 7 veckors ålder exakt vilken valp som blir din, då valpens personliga egenskaper inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt.
Självklart får man gärna ha önskemål, men vi som ser valparna dygnet runt under deras första veckor och noga studerar deras utveckling kan också lättare matcha rätt valp till rätt familj.

Vi döper våra kullar i bokstavsordning och enligt ett mönster med för- och efternamn i stamtavlan, exempelvis Alla Tiders Fridolf Filur. Vi har alltid svenska namn.
Du får gärna komma med förslag, och om det passar in i vårt sätt att namnsätta så kan vi välja det.
Olika anledningar kan göra att det inte är möjligt, exempelvis: - Det är för likt något som redan finns.
- Valparna är redan registrerade
- Namnet ger felaktiga associationer, enligt oss
Naturligtvis kallar du sedan din hund vad du vill som tilltalsnamn.

Köpa Hund Podden

Jag rekommenderar dig som går i tankar om att köpa hund att lyssna på Köpa Hund Podden som SKK har tagit fram.

https://www.skk.se/sv/kopahund/att-kopa-hund/kopahundpodden/

Alla Tiders Fia Fantasia
Svedala Klara Kristall som valp